Information om Hurtigruten

Hurtigruten och dess historia

Det finns många vackra rutter att åka. I hård konkurrens är Hurtigruten ändå rutternas rutt. Det är en båtlinje som fraktar både passagerare och gods mellan Bergen och Kirkenes. Rutten passerar bland annat Nærøyfjorden och Geirangerfjorden. Platserna Hurtigruten passerar är svåråtkomliga med bil, och för samhällen däromkring är Hurtigruten därför av stor betydelse för deras fortlevnad.

Norge saknade en förbindelse mellan norr och söder. Regeringen beslutade att en förbindelse skulle existera. Richard With och Anders Holthe kartlade potentiella farvatten. Till slut, 1893, satte Richard With sitt ångfartyg DS Vesteraalen i arbete – Hurtigruten var etablerad. Än idag, 120 år senare, åker Hurtigruten längs Norges kust. Varje dag reser någon av Hurtigrutens elva fartyg från Bergen till Kirkenes. Kryssningen tar elva dagar men det finns kortare alternativ att välja på.

Hurtigruten är en upplevelse utan jämförelse. Du har dessutom möjlighet att ta bilen med dig ombord, om du vill ta en avstickare på land. Under resan stannar man till vid 34 olika hamnar. Du har dessutom möjlighet att göra utflykter längs kusten. I Bergen kan du exempelvis besöka Bryggen, som finns på UNESCO:s världsarvslista. Andra utflykter är Ålesund, Trondheim, Svolvær, Tromsø och Honningsvåg.

Ålesund är jugendstaden som är omgärdad av vatten. Här kan du också se Geirangerfjorden, som är skyddad av UNESCO. Trondheim erbjuder dig att se Nidarosdomen, platsen där St Olav introducerade kristendomen för norrmännen. I Svolvær hittar du vacker utsikt och kan dessutom åka på tur med RIB-båt. Här har du goda chanser att se havsörn. Beroende på årstid kanske du känner för att åka hundspann i Tromsø, eller besöka Ishavskatedralen och midnattssolskonsert. Hammerfest är världens nordligaste stad och naturligtvis värt ett besök.

Hurtigruten sträcker sig över 2 500 sjömil. Det innebär många olika intryck du kommer bära med dig för resten av livet. Framför allt är Hurtigruten en resa för alla sinnen; vackra vyer, god mat och trevliga människor.

Hurtigruten